Ip camera set 4x cam

D1 H960 700TVL 1200TVL verschil in camera resolutie

Geschatte leestijd: 8 minuten

  • Inleiding
  • Waarom deze bewakingscamera opname verdeling?
  • Analoog vs digitaal
  • Onzin bij bewakingscamera’s
  • Conclusie?

Inleiding

CIF, D1, H960, 420TVL, 540TVL, 700TVL en 1000TVL zijn inmiddels allemaal termen uit de tijd van de oude analoge sd videobewaking. Deze termen vertellen iets over de camera en zijn kwaliteit. U komt ze nog steeds tegen op cameras’s recorders. Bijvoorbeeld in de tweede stream instelling oftewel de substream. Daarom kan het toch interessant zijn om te lezen zodat u het beste uit uw systeem haalt.

Vaak zie je op een recorder onderstaande verdeling. Op de moderne cameras en recorders kom je ze ook nog tegen. Het wordt voor bijvoorbeeld de substream of om opslag te besparen gebruikt.

  • QCIF 176×120 pixels
  • CIF 352×240 pixels
  • 2CIF 720×240 pixels
  • 4CIF 704×480 pixels
  • D1 720×480 pixels

Waarom deze bewakingscamera opname verdeling?

In het begin was opslag duur en de techniek nog niet geschikt om in de volle resolutie op te nemen. Vervolgens moesten analoge sd beelden kleiner worden gemaakt om ze te kunnen opslaan. Daarom werd het analoge beeldsignaal opgedeeld in een aantal nog kleinere varianten. CIF is er een bijvoorbeeld van. In plaats van 720 x 576 pixels, gaan we dan naar 352 x 288 pixels. Dat scheelt uiteraard opslag, maar herkenning wordt dan wel minder. Bovendien hadden de recorders destijds alleen QCIF, CIF en 2x CIF.

Later kwamen er hogere, iets betere, resoluties.
Echter waren dat niet de camera resoluties die we nu kennen.

Omdat de resolutie echt te laag was werd D1 toegevoegd. D1 resolutie klinkt mooi en suggereert digitaal, maar dat is het niet. Met slechts een resolutie van 720×480 pixels is het inderdaad beter, maar het blijft het oude analoge sd systeem met al zijn beperkingen. Vergeleken met de huidige merk IP en HDCVI systemen is het een zeer lage resolutie die u anno nu moet vergeten.

(Verwar aub de term “analoog” niet met de huidige analoge HD systemen. Deze systemen zoals, HDCVI, AHD en TVI zijn een compleet ander systeem met een zeer hoge resolutie.)

960H resolutie wat is dat?

Vervolgens kwam H960. Ook deze term gaf een beetje de ilusie van scherpe opnames maar ondanks dat het een verbetering was, liet de kwaliteit te wensen over. Bovendien heeft H960 ook weer een lagere resolutie van 960 x 582 pixels. Ter vergelijking… een moderne bewakingscamera in 4K heeft 3840 × 2160 pixels. Daarom is H960 GEEN HD EN ZEKER GEEN MEGAPIXELCAMERA! H960 zegt ook alleen iets over de beeldsensor van de camera.

Als vuistregel moet u alle camera’s met een resolutie lager dan 1920×1080 pixels nu links laten liggen.

Analoog vs digitaal

Inmiddels is analoog-sd volledig ingehaald door IP en HDCVI, zodat u met de nieuwe systemen prachtig scherp beeld heeft. Echter wordt analoog-sd nog wel her en der op internet aangeboden. Let daar dus goed op. Voor hetzelfde geld heeft u namelijk al een moderne HDCVI set Als u hier meer over wilt weten, lees dan mijn andere blog.

Onzin bij bewakingscamera’s

D1 H960 700TVL 1200TVL zijn allemaal commerciële kreten!. In de Megapixel race, hebben fabrikanten dit destijds ook bij analoge sd camera’s toegepast! Het klonk verleidelijk maar voegde niets toe. Bovendien kan 1000 TVL binnen het oude anloge sd systeem helemaal niet! Echter de 1000TVL camera’s hebben wel een betere sensor, maar u neemt geen beeldlijn extra op!

Misleiding door grote getallen dus…

D1 H960 700TVL 1200TVL-misleiding

Bovenstaande camera is nog sporadisch in de handel als 700TVL camera. Ten eerste is dit achterhaald en ten tweede komt er uit de camera geen 700TVL. Vanwege de verschillende monitor verhoudingen valt een gedeelte van het beeld af. Maar Fabrikanten gaan nu alle lijnen berekenen en kwamen dus op de volgende reken methode; (540/3*4=720) Afgerond is dit dan 700. Maar feitelijk is het een gewone 540 beeldlijnen camera. Misleiding dus.

Meer trucs om de beeldkwaliteit van analoge D1 H960 700TVL 1200TVL bewakingscamera’s te verhogen.

Omdat de oude sd analoge beeldkwaliteit te wensen overliet en er ook nog geen HD of FULL HD techniek was, hebben de fabrikanten een slim trucje toegepast. Een trucje dat heel goed werkte voor het menselijk oog! Grote kans, dat uw oude analoge bewakingscamera ook dit trucje heeft. Om toch de illusie van een scherp bewakingscamera beeld te creëren, hadden fabrikanten er Edge enhancement opgezet. “Edge enhancement” voegt een klein zwarte lijntje om hoofden en objecten toe. Dit zorgt ervoor dat slechte beelden er beter uitzien. Echter is het een elektronisch gegenereerd effect wat de illusie van een scherper beeld voor ons oog creëerde en de beeldinformatie bleef feitelijk gelijk. Grote merken camera fabrikanten zoals Dahua doen dit niet omdat het beeld mede door de huidige techniek goed is. Het is dus niet meer nodig om dit trucje toe te passen.

Voor hetzelfde geld koopt u camera apparatuur van deze tijd met wel goed beeld.

Sub stream instellen bij Dahua camera

Sub stream is een tweede stream in een camera of recorder waarop u de camerabeelden afkijkt. Dahua cameras en recorders hebben naast de Main stream (hoofd stream) ook 1 of meerdere sub streams. Wat is het nut van deze Sub stream?

Normaal kijkt u via de Main stream in hoge resolutie naar uw camerabeelden of opnames. Dit kan u op afstand doen met bijvoorbeeld de DMSS app of op een computer. Maar stel dat u ergens bent waar u geen goede verbinding heeft? U bent bijvoorbeeld op een camping in het buitenland en u heeft slecht bereik.
Dan is het altijd nog mogelijk op de Sub stream in een lage kwaliteit toch naar uw camerabeelden te kijken.
Deze stream wordt bijvoorbeeld in de recorder op een lage resolutie ingesteld, zodat er weinig data verkeer is tusen recorder en de app. Bij het instellen komt u dan ook de lage resolutie termen tegen zoals VGA, CIF, D1 en H960. (zie afbeelding van een Dahua recorder met een main stream en rechts een Sub stream.

Links de hoofdstream met rechts het extra kanaal waar u een lagere resolutie instelt. Die stream kan dan bekeken worden wanneer u een slechte data verbinding heeft en toch uw camerabeelden wilt zien.

Conclusie

Ook al is deze info op moderne camera bijna niet meer van toepassing, houdt in uw gedachten dat 600 beeldlijnen oftewel 600TVL het hoogst haalbare is. We hebben het dan over analoge camerabewaking. Zorg er dan ook voor dat camera en recorder 600TVL zijn. Bovendien bestaan 1000TVL, 1200TVL resoluties binnen het oude analoge sd systeem niet. En 960H werkt alleen als camera en recorder 960H zijn. 960H IS GEEN HD. Inmiddels weet u dat het oude analoge sd camera bewaking systeem achterhaalt is. Echter zijn er nog veel oude installaties actief. Daarom wordt het hoog tijd dat deze vervangen worden door nieuwe FULL HD of 4K apparatuur. Zodat personen wel te herkennen zijn.

Wilt u dus beter beeld? koop dan een merk IP of HDCVI systeem. (Axis, Samsung, Hikvision, Dahua,) Zowel IP als HDCVI camera systemen zijn in FULL HD t/m 4K resolutie verkrijgbaar. Analoog-sd wordt nog wel verkocht, maar het aandeel slinkt behoorlijk. Toch zijn er nog webshops, bouwmarkten en koopjes sites die dergelijke apparatuur soms nog aanbieden. Let hier dus goed op en blijf ervan weg! Goedkoop is vaak echt duurkoop! Voor hetzelfde geld koopt u nu moderne camera apparatuur met wel goed beeld en een hoge resolutie. Bijvoorbeeld deze digitale Dahua camera set:

Oude bewakingscamera vervangen

Oude bewakingscamera vervangen
Een oude analoge bewakingscamera is eenvoudig voor een 4K HDCVI camera te vervangen.
De connectoren zijn hetzelfde.

Camera nu vernieuwen

Heeft u nog een oud analoog coax camera systeem? Wellicht 10 jaar oud of zelfs ouder? Dankzij het nieuwe HDCVI kan u eenvoudig op de bestaande coax van uw oude installatie een modern systeem aansluiten. Bovendien bespaart dit tijd en extra kosten. Daarnaast heeft u dan snel super hoge resolutie bewakingscamera beelden. U kunt ons hier contacten voor meer info Lees ook onze blog over “de beste bewakingscamera”

Bijgewerkt 19-03-2024

Laat een reactie achter

Winkelwagen