Bewakingscamera kabel info en wat is de beste kabel?
Inmiddels is het wel bekend dat een goed bewakingscamera syteem altijd een bekabeld camera-systeem is.
Aangezien er veel vragen binnenkomen over het gebruik en aansluiten van de camerakabel, gaan wij hier proberen u beter te informeren. Want veel sites doen daar gewoon veel te technisch over. Even in gewone taal het verschil en gebruik van de camerakabel voor uw bewakingscamera.
Welke camera kabels zijn er ?
Een bewakingscamera kan aangesloten worden over
- UTP kabel oftewel cat5 of cat6 netwerk kabel (computer kabel dus)
- Coax kabel, of combi coaxkabel ( combi is een video met 12v draad)
UTP kabel
fig 1. Met een utp kabel wordt de IP camera rechtstreeks op de router of NVR aangesloten. UTP is op dit moment het meest toegepast.
Combikabel PnP (plug and play)
fig 2. De combikabel is slechts 1 kabel waarin een coax kabel en een 12volt draad zit. Het wordt toegepast bij coax camerasystemen.
De combikabel wordt het meest toegepast bij een :
- HDCVI camera
- HD-SDI camera (wordt haast niet meer verkocht)
- AHD en TVI camera
- Analoge sd camera systemen (verouderd)
Welke bewakingscamera kabel heb ik nodig ?
Voor een leek wordt het nu wat moeilijker om te zien welke bewakingscamera kabel men nodig heeft. Daarom hebben wij hieronder een schema gemaakt. (afbeelding1) . Het betreft hier de kabel tussen bewakingscamera-recorder en de camera. Elke camera heeft altijd zijn eigen kabel.
BOVEN: COAX CAMERA SYSTEEM (HDCV))
ONDER: UTP CAMERA SYSTEEM (IP)
Welke camera kabel gebruik ik ? UTP kabel of coax camerakabel ?
Ten eerste wil ik opmerken dat er tussen utp en coax, muv demping, geen kwaliteit verschil is. Dit geldt voor de HDCVI, AHD, TVI en IP camera systemen. Het oude analoge systeem valt er buiten, maar wordt gelukkig ook minder toegepast. Zie ook mijn blog “de beste bewakingscamera” waar dit verder wordt uitgelegd.
Ten tweede moet ik wel opmerken dat een coax kabel een asymmetrische kabel is en UTP niet. Ai… nu wordt het een beetje technisch en ik verwijs daarom even naar dit filmpje als u daar meer over wilt weten. Voor nu mag u het even vergeten.
UTP bij camerabewaking. Cat5e of Cat 6 gebruiken?
UTP kabel oftwel netwerkkabel of cat5e kabel wordt op dit moment het meest toegepast. Alle IP cameras en IP camera sets maken gebruik van een utpkabel tussen de camera, router en de recorder. Cat5e is het meest toepast. Uiteraard kan cat6 en cat 7 ook alleen zal u daar geen voordeel uithalen omdat de hoeveelheid data ruim binnen de specs vallen van een cat5e kabel.
Coax bij camerabewaking
Naast de utp kabel wordt er ook nog coax gebruikt, zoals bij HDCVI. In gebruik maakt het niet uit of u een coax of IP systeem heeft. Zoals ik al eerder zei… het is bij HDCVI ook mogelijk om ipv coax ook utp oftewel een computer netwerk kabel te gebruiken. Het enige wat u dan nodig heeft is een kastje die “balun” heet.
Hieronder wat uitleg daarover.
Aan ieder zijde van de UTP kabel komt dus een balun. (Nogmaals het is niet verplicht maar in sommige situaties kan het handig zijn.)
(Hieronder op afbeelding 3 ziet u een voorbeeld om het duidelijk te maken)
Nog te volgen toch?
(Dus een balun bij de recorder en eentje aan de kant van de cam.)
Vervolgens kunt u gewoon over de UTP kabel uw HDCVI of elke ander moderne analoge camera aansluiten. Beeld, spanning, audio en besturing gaan allemaal mee. Maar u vraagt zich wellicht af waarom u dit zou doen toch?
Waarom een balun bij coax videobewaking gebruiken ?
We zullen het even eenvoudig uitleggen.
Ten eerste als u met een balun werkt ipv coax is er minder kans op storing van buitenaf bij lange afstanden. Dit komt door de manier van signaaltransport. (Toch weer dat technische verhaal over asymmetrisch…) Stel u gaat bijvoorbeeld lange kabels gebruiken in een omgeving met veel electromagnetische velden, dan is een balun icm utp aan te bevelen. Ik laat het technische bla bla even buiten beschouwing, het is ooit zo bedacht en het werkt echt. Ten tweede… Het is ook mogelijk dat er voor UTP wordt gekozen vanwege de kosten omdat UTP iets voordeliger is dan coax. Bovendien is een balun setje niet duur en zeer makkelijk weg te werken. (de balun kastjes zijn relatief klein)
Welke balun types zijn er voor camerabewaking ?
Er zijn passieve en actieve baluns op de cctv markt. Oftewel eentje die geen voeding nodig heeft en de ander weer wel. Bij een “passieve”balun zet u de balun ertussen en hoeft u verder niets te doen. Bij een “actieve” balun wordt deze voorzien van spanning. De “actieve” balun zet de spanning op de camera kabel en op deze manier wordt de camera gevoed.
Een “actieve” balun is wel vaak iets duurder. Dit komt omdat deze balun spanning op de kabel zet waarmee langere afstanden zijn te overbruggen. Denk dan aan 60 meter en meer. Aan het einde van de kabel zorgt de balun ervoor dat de camera weer netjes 12volt krijgt aangeboden.
Wat is het verschil in kwaliteit bij bewakingscamera kabel ?
Bij UTP kabel zijn er niet zoveel belangrijke verschillen, behalve afscherming , flexibele en stugge kabel, maar bij de coax kabel en combi coaxkabel zijn er juist wel zeer grote verschillen. Nu moet ik even een term gebruiken en dat is AWG.
De AWG-classificatie (American Wire Gauge). AWG zegt hoe hoger het AWG getal, des te beroerder is de kabel. Dus een dunne combikabel is AWG 28 en een goede is AWG 20.
Vooraf vervaardigde combi coaxkabels (PnP) van 10, 20 of 30 meter op rol hebben een vaak een AWG van maar 26-28 en herken je aan hun dunne afmeting. Daarintegen is een combi installatie kabel 20-18 AWG. Vandaar dat we bij grotere afstanden altijd kabels voor u op maat maken met 18-20 AWG.
Iedere kabel heeft zijn eigen AWG waarde. Sommige zijn daarom ongeschikt voor HDCVI, TVI en AHD
Volgt u het nog? Ik moet echt opletten dat ik niet te technisch ga schrijven. Anders schrijft u maar even even een comment.
Dunne goedkope camera kabel
AWG 28 en wij raden daarom deze niet aan voor HDCVI, AHD en TVI camera’s. Camera zal het wel doen, maar beeld kan last hebben van “ghosting”
Fig 6
Welke camera kabel kies ik met de juiste AWG waarde ?
Het grote verschil in kwaliteit bewakingscamera kabel zit hem in de dikte van de toegepaste koperader en de afscherming. Zo zijn er standaard rollen kabel op internet verkrijgbaar (fig6) die erg dun zijn. (weinig koper). Deze kabels zijn dus niet geschikt voor de FULL HD camera’s! De dikkere kunnen dat weer wel.
AWG= American Wire Gauge
Dus des te lager het AWG getal, des te dikker en beter de kabel.
Een motorzoom of bestuurbare camera verbruikt meer stroom en dat kan sowieso niet door deze dunne aders. Vandaar dat wij betere (lees meer koper) kabels toepassen, zodat klanten nooit voor verrassingen komen te staan bij het aansluiten van een motorzoom of PTZ camera. (fig4)
Onze 30 meter kabel met een AWG van 24-22. Dit is voor een fabriekskabel een goede waarde. Voor langere afstanden maken we dus zelf kabels op maat.
Dit is installatiekabel van de rol met een dikkere koperader. Een installatiekabel heeft een voedingsader van 18 AWG en de coax is 20 AWG wat dus goede waardes zijn. Met deze kabel kunnen we dus verder dan 30 meter.
Meest gestelde vragen over camera kabels en het aansluiten ervan.
Meeste kant en klare kabels vermelden geen AWG standaard helaas, maar ga er vanuit dat dunne kabels altijd een hoog AWG getal hebben en dus kwalitatief minder zijn. (minder koper)
Ja de spanning gaat over de coax kabel mee. U heeft dus de camera niet ter plaatse te voeden
Alleen als een IP camera op een PoE switch of PoE adapter is aangesloten gaat de spanning mee.
Omdat dikkere kabels meer koper bevatten en een betere afscherming hebben. Helaas zijn er ook aanbieders die kwalitatief lagere kabels toch voor de hoofdprijs verkopen.
Voor HDCVI kunt u grote lengtes overbruggen tot 500 meter alleen als u ook 12 volt meeneemt voor de camera is 60 meter wel het maximum.
Sluit u een 12 volt PTZ en motorzoom camera aan dan is 30 meter de maximale afstand voor een goede werking.
Daarom gebruiken we voor langere afstanden vaak een hogere spanning met een converter. Vervolgens zijn de spanningsverliezen dan te verwaarlozen en kunnen er afstanden van 100 m en meer overbrugt worden.
Voor een IP camera kunt u makkelijk 100 meter overbruggen met een cat5 kabel. Deze utp kabellengte geldt dan ook voor PoE.
Echter de maximale utp kabellengte met een ePoE camera met een ePoE switch is groter. U kunt dan afstanden tot maar liefst 800 meter overbruggen.
ePoE camera’s vindt u via op deze EpoE camera pagina.
ePoE switch vindt u op deze EpoE switch pagina.
Wij adviseren om dat niet te doen. U kunt dan beter een losse kabel bij ons bestellen met daarbij losse connectoren en een krimptang
U kunt voor elke ip camera gewoon cat5e gebruiken. Zelfs voor een 4K camera.
Als u een beetje handig bent kan dat. u heeft wel een speciale tang nodig om de rj49 connector eraan te zetten. Deze verkopen wij in onze voordelige UTP montage set. Het vereist wel enige handigheid.
Nee dat is met de normale kabels niet aan te bevelen. Deze moeten dan in een beschermende buis. Daarnaast betaan er ook camera buitenkabels die speciaal daarvoor geschikt zijn. Zoals onze cat5e netwerk buitenkabel.
Voor zowel de moderne Dahua coax videobewaking als utp videobewaking zijn er mbt gebruik en beeldkwaliteit geen verschillen. Echter kan de aanschafprijs wel een overweging zijn.
Een bewakingscamera kabel kan u zelf inkorten. De meeste bewakingscamera kabels zijn netwerk kabels. U kunt de cameralkabel inkorten door af te knippen en er zelf een nieuwe connector aanzetten. Hoe u zelf een connector kan aanzetten aan uw bewakingscamera kabel kunt u hier zien.
Conclusie camera kabels kopen
Kabels zijn belangrijk. Ten slotte zijn zij verantwoordelijk voor de overdracht van de camerabeelden naar de recorder. Bij de HDCVI kabel is de juiste nog belangrijker dan die voor IP. Neemt niet weg dat u daar ook een goede kabel nodig heeft. Vooral bij langere afstanden is de kwaliteit belangrijk. Demping en verliezen gaan bij grotere afstanden zeker een rol spelen. Uiteraard gebruikt u voor buiten een buitenkabel, maar u kunt ook een beschermende buis of koof toepasen. Voor IP cameras volstaat cat5 kabel. Cat6 mag natuurlijk maar is overkill. Verder hebben wij bij onze sets altijd voor de beste kabel gekozen. Heeft u nog vragen of mist u informatie? Aarzel dan niet om ons te contacten.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18-08-2024