UTP stekker aansluiten oftewel
RJ45 connector monteren

Benodigheden om een utp connector aan te sluiten

Een UTP stekker aansluiten is soms handig als u een utp kabel op maat wilt maken. Denk bij een vaste camera installatie waar u utp kabels door een buis gaat trekken. Zoekt u cat5e utp kabel voor uw bewakingscamera? klik dan hier

Om een utp kabel op maat te maken voor bijvoorbeeld uw IP camera heeft u het volgende nodig:

  • UTP kabels met losse krimp connectoren
  • Een utp krimptang
  • De uitleg op deze pagina
  • Een eventuele tester (is echt handig)
  • Een scherp mesje
UTP stekker aansluiten kleurcode uitleg

De utp kabel bij een bewakingscamera is altijd een 8 draads 1 op 1 verbinding. Met het lipje naar achteren gehouden start u links met de oranje/witte ader. De kleur volgeorde is een standaard zodat daar geen verwarring over kan ontstaan. Houd deze bij een RJ45 connector monteren aub aan.

UTP kabel voorbereiden en strippen

We gaan nu beginnen met de UTP stekker aansluiten. Het meest makkelijk is om de buitenmantel van de utpkabel te strippen met een mesje. Rondom een kleine kerf is al voldoende om de buitenmantel eraf te trekken. Doet u aub voorzichtig zodat u zich niet bezeerd. Maak daarom zonder al te hard te drukken een ronddraaiende beweging met het mes. Verwijder vervolgens de buitenmantel en eventuele beschermfolie. Vergeet niet om het kapje van de connector eerst over de kabel te schuiven. Na het aankrimpen van de utp connector, schuift u deze namelijk weer aan.

UTP stekker aansluiten voorbereiding
Aders sorteren bij RJ45 connector uitleg
RJ45 connector monteren instructie
aankrimpen utp connector uitleg

In de plaatjes hierboven ziet u de werkvolgorde bij een utp stekker aansluiten. Vergeet niet eerst het kapje van de utp connector over de kabel te schuiven (niet afgebeeld)

Sorteren van de utp kabel aders

Als u zo ongeveer 5 cm buitenmantel heeft verwijderd, kunt u de aders uit elkaar halen en tussen duim en wijsvinger recht maken. Dit laatste is belangrijk omdat u straks de aders naast elkaar in de connector gaat schuiven.
De utp kabel aders gaat u in de juiste volgorde sorteren zodat ze vlak en recht naast elkaar komen te liggen. De kleur volgorde ziet in u op de afbeelding bovenaan de pagina.

UTP stekker aansluiten met UTP krimptang.

We gaan nu de RJ45 connector monteren. Als alle adres zijn gesorteerd is het nu het moment om ze recht en gelijk af te snijden. U ziet dat bij plaatje 3 hierboven. De meest krimptangen hebben namelijk ook een knip mogelijkheid. vervolgens knippen we de aders recht af zodat we ongeveer 2cm overhouden. Schuif de adres nu in de connector. U houdt de connector zo vast dat het lipje van de utp connector zich aan de achterzijde bevindt.

Houd alles goed op zijn plek en plaats de connector in de krimptang. Krimp nu de connector aan. (zie het laatste plaatje hierboven).
Controleer nog even of de connector goed is aangekrimpt en schuif het kapje van de rj45 connector nu op de rj45 aan. Gefeliciteerd! u heeft een utp connector aangezet.

Utp stekker controleren

Persoonlijk vind ik bij een utp stekker aansluiten het altijd fijn om met een utp kabel tester te werken. Wanneer u een UTP stekker oftewel een RJ45 connector gaat monteren dan is dit het gereedschap wat het leven een stuk makkelijker maakt. Ten eerste weet ik dat de kabel dan goed is en ten tweede kan ik mij dan op de camera gaat richten zonder mij af te vragen of de utp kabel wel 100% is. Daarbij is een utp kabel tester niet duur en een fijn tooltje om te hebben. Deze vindt u trouwens ook in onze kant en klare utp montage set.

UTP connector aanzetten accessoires

Onze handige utp montage set bevat alles om een utp rj45 connector zelf te monteren

Winkelwagen