welke lens

Welke lens ?

Welke camera lens gebruik ik bij mijn bewakingscamera ?

Welke lens moet er bij camerabewaking moet worden toegepast? Wat is de beste lens? Laten we eens verder op in gaan want er zijn zoveel camera’s maar ook zoveel lenzen. Veelal wordt het ook veel te technisch. Onnodig allemaal en daarom gaan we het u makkelijk maken en een paar tips geven die de keuze van een bewakingscamera makkelijker maken.

Wat zijn de meest gebruikte bewakingscamera lenzen ?

Er zijn voor de bewakingscamera drie type lenzen in gebruik.

vaste lens

De camera met vaste lens is het meest gebruikt. De camera heeft een vaste kijkehoek en er kan alleen digitaal in gezoomd worden. Dit is ook de meest toegepaste camera. Hij wordt meestal als overzichtscamera toegepast.

Vaste lens bewakingscamera voorrbeeld

motorzoom lens

De camera met motorzoom heeft een verstelbare lens. De kijkhoek kan dan altijd worden aangepast zonder verlies in kwaliteit. Zo kunnen opjecten en personen die verder weg zijn, duidelijker in beeld worden gebracht.

Motorzoom voorbeeld

draaibare lens

De draaibare camera heeft een motorzoom lens waarmee in en uitgezoomd kan worden. Daarnaast kan het objectief op afstand gedraaid worden. Dit model is ideaal als overzichtscamera waarbij de omgeving steeds verschillend is. 

Bestuurbare lens

Laten we het verhaal over de camera lens makkelijk houden. Onze cameras en tevens ook de meest gebruikte camera’s hebben allemaal een cameralens.Daarom geen moeilijk verhaal met verwisselbare lenzen. U kiest de camera met de juiste lens voor uw situatie. In deze blog helpen wij u snel op weg. Hier nog wat vaak gebruikte termen die u bij een bewakingscamera tegenkomt.

 • F getal. (bv F1.2 of F2.0) bepaald de  lichtgevoeligheid.  F1.4 laat 2x meer licht door dan F2.0.  F2.0 lenzen zijn dus ook goedkoper.
 • mm waarde: ( bepaald  de openings hoek oftwel kijkhoek (2.8 mm is groothoek en 50mm is behoorlijk ingezoomd)
 • Iris:  Oftewel de lensopening. Een geautomatiseerde iris is aan te bevelen zodat de camera voor elke lichtsituatie de belichting kan aanpassen.
 • Zoom: Met de zoom kunt u in en uitzoomen oftewel de kijkhoek breder of smaller maken. Een vaste lens camera heeft geen zoom.
 • Lichtgevoeligheid: Uitgedrukt in LUX. Des te lager het getal des te beter. Meeste camera’s hebben 0,05 lux maar de betere camera’s hebben nu maar liefst 0,007 lux lichtgevoeligheid. Denk hierbij aan Starlight en Full Color cameras.

Bij goedkopere en consumenten cameras zie je vaak dat de beeldhoek klein is. Daarom hebben de meeste goedkopere en consumenten bewakingscamera’s vaak een kijkhoek van rond de 60 graden. Vervolgens zie bij de meer professionele camera’s dat de kijkhoek vele malen groter is. De meest vaste Dahua camera’s starten bij 80-90 graden kijkhoek. Hierin kan je dus al een belangrijk verschil zien. Meer belangrijke punten belicht ik zo verderop

bewakingscamera beeldsensor

Naast de lens is de camera is natuurlijk ook voorzien van een beeldsensor. De beeldsensor zet het binnenkomende licht dat door de lens valt om in beeld. Er zijn verschillende gangbare maten maar de meest toegepaste is de 1/3 en 1/2.8 inch beeldsensor. Deze sensor vindt u ook in onze Dahua camera. 

Beeldsensors zijn steeds kleiner geworden. Dus de lenzen zijn ook kleiner en dus voordeliger te maken. Tegenwoordig zien we alleen nog 1/4 inch en 1/3 inch. Uitgaande van dezelfde cameralens, geeft een 1/3 inch sensor t.o.v. een 1/4 sensor een uitgestrekter beeld, met een grotere kijkhoek. Omgekeerd geldt hetzelfde. Beeldsensors bestaan uit allemaal pixels. De hoeveelheid pixels bepaald weer de scherpte. Hoe hoger het aantal pixels, des te meer beeldresolutie . Zo zijn er 2MP, 4MP en 8MP (MegaPixel) camera’s.

Een 1/3 beeld sensor het voordeel dat er meer lichtgevoelig materiaal is, en leveren daardoor in het algemeen een iets beter beeld vooral bij schemerachtige situaties. Komende we nu meteen bij iets veel belangrijkers…

De Starlight beeldsensor

Eigenlijk bestaat een camera uit 3 gedeeltes. Dat zijn :

 • De cameralens
 • De beeldsensor
 • De hard en software

De kwaliteit van de lens, beeldsensor en software bepalen uiteindelijk het eindresultaat. Daarnaast vind ik een goede lens altijd belangrijker dan het aantal Megapixels wat er op de camera staat. Liever een 2MP camera met een uitstekende lens dan een 8MP camera met een slechte lens. 

Maar hoe goed de lens ook is, het beeld wat binnenkomt moet nog omgezet worden naar een goed bewakingscamera beeld. Dit gebeurt vervolgens bij de beeldsensor. De nieuwste ontwikkeling is de uiterst lichtgevoelige starlight sensor. Daarom is het nu mogelijk met weinig licht perfecte kleuren bewakingsbeelden te genereren. Een belangrijk punt om te onthouden dus.

 

De dubbele lens

Om cameras nog beter te maken, zijn er ook cameras met een dubbele lens. Het doel daarvan is:

 • Dubbele belichting voor nog beter nachtbeeld
 • Grotere kijkhoek
 • De mogelijkheid van geavanceerde detecties

Een mooi voorbeeld is de 4K breedzicht camera van Dahua hieronder. Danzij dubbele lenzen is er geen lensvertekening, prachtig nachtbeeld in kleur en een breed gezichtsveld van 180 graden! Dit is zeker een camera die de moeite waard is om te bekijken. 

Welke lens kies ik voor mijn bewakingscamera?

Inmiddels weten we waar we op moeten letten. Vervolgens brengen we dit even de praktijk. Daarom een voorbeeld voor twee situaties die vaak voorkomen. 

MOTORZOOM IS HANDIG VOOR BIJVOORBEELD:

welke lens videobewaking

MOTORZOOM VOOR BIJVOORBEELD:

OPRIT, DIEPE TUIN, GROTER TERREIN. U HEEFT DE MOGELIJKHEID OM IN TE ZOOMEN ZODAT HERKENNING MOGELIJK BLIJFT

VASTE LENS IS HANDIG VOOR BIJVOORBEELD EEN TUIN.

welke lens bewakingscamera

VASTE LENS VOOR BIJVOORBEELD:

NORMALE TUIN OF VOORTUIN, BINNENRUIMTE, WACHTKAMER, HORECA, WINKELRUIMTE WAARBIJ DE KIJKHOEK VAST IS.

Voorbeeld 4K camera Dahua

Zover even de cameralens maar als we in slechter licht ook graag wat willen zien, dan is een lichtgevoelige camera echt een voorwaarde. 

We zien hier een voorbeeld van een Dahua starlight camera. Met de eerdere uitleg in het hoofd zien we dus zeer mooie waardes: 

 • Motorzoom lens zodat de kijkhoek kan worden aangepast
 • Een mooi F getal van F1.5 
 • Hoge lichtgevoeligheid van 0.007 Lux @F1.5
 • Een beeldsensor van 8MP

Conclusie camera lens keuze bewakingscamera

Zoals u gelezen heeft bestaat een bewakingscamera uit 3 delen. Namelijk een lens, beeldsensor en de hard/software. Daarom is het van groot belang dat alle drie goed zijn. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. 

De echte cctv merk bewakingscamera’s hebben een goede cameralens. Wilt u overzicht kies dan een vaste lens camera met een grote kijkhoek. Voor een smalle gang kiest u een kleinere kijkhoek of neemt een motorzoom camera. (We zullen nog wat waardes in een tabel hieronder vermelden zodat het snel duidelijk wordt. )
Naast een goede lens is ook de beeldsensor belangrijk. De nieuwe Starlight sensor van Dahua bijvoorbeeld voor het betere nachtzicht. Recent is ook de Full Color camera op de markt verschenen. Die is nog gevoeliger dan Starlight. 

Sticker camera bewaking
1/2.8 inch beeldsensorCameralens in mmKijkhoek
8MP2.8 mm vast115°
8MP2.7 mm–13.5 mm motorzoom113°–31°
8MP3.6 mm vast85°

 

Lenscalculator

Persoonlijk vind ik tabellen niet handig. Daarom een paar voorbeelden om de verschillen in camera lenzen te verduidelijken. Het betreft onze meest verkochte modellen en bij elk type beschrijven we even de mogelijkheden. Wilt u meer info of advies? Contact ons dan even.

4MP
80° vaste cameralens

Vaste lenscamera. Meest verkocht. ideaal als overzichtscamera in ruimtes of terreinen. Detectie tot max 55 mtr

4MP
115° vaste cameralens

Vaste lenscamera. Nog ruimere kijkhoek dus ideaal als overzichtscamera in ruimtes of terreinen. Detectie tot max 50 mtr

8MP 4K
113°–31° zoom lens

Zonder kwaliteitsverlies inzoomen. Geschikt bij grotere hoogtes en afstanden. Detectie tot max 280 mtr.

Winkelwagen