klanten waarderen ons met een 9.3
5/5
Goede keuze maken bewakingscamera

slechte bewakingscamera beelden anno nu. Hoe kan dat toch?

Slechte bewakingscamera beelden op TV

Ik zie nog steeds vaak op televisie zeer slechte bewakingscamera beelden! Hoe kan dat toch? We leven in een moderne tijd, kan dat nog steeds niet anders? U herkent het vast wel en onlangs was er wederom een dief op een bewakingsvideo, die slecht te herkennen was! Sterker nog… Ik denk dat zijn eigen moeder hem nog niet eens zou herkennen. Maar hoe komt dit ? en wat gaat er precies fout bij de aanschaf van een bewakingscamera? Gaat u ook in de bekende valkuil trappen?

Oorzaken slechte bewakingscamera beelden.

  • Leeftijd apparatuur
  • Goedkoop is meestal duurkoop.
  • Teveel in beeld
  • Concurrentie
  • Analoge (verouderde) techniek
  • Goedkoopste bewakingscamera op Internet
  • Onderhoud
  • Conclusie

Leeftijd bewakingscamera apparatuur

Allereerst de slechte bewakingscamera beelden door de leeftijd. Ik zie dit vaker, Het zijn installaties die verouderd zijn. Niemand kijkt er meer naar om en als er dan een keer aanspraak op wordt gemaakt, vallen de beelden erg tegen! Inmiddels nemen we alles digitaal op en heeft een goede camera minstens 2 Megapixels.

Goedkoop is toch meestal ….

Verkeerde bezuiniging op een camera installatie kan ook van invloed zijn op de beeldkwaliteit. Internet is vol met aanbiedingen en er is te veel aanbod. Natuurlijk kan je een leuk goedkoop setje in de aanbieding aanschaffen, maar verwacht er niet te veel van. Bovendien is het meeste aanbod verouderde techniek of apparatuur wat het niet waar maakt.

Belangrijk is om u goed te laten informeren en helder te krijgen wat uw verwachtingen zijn. Ook hier geldt, goedkoop is duurkoop! Een beetje goede merk HDCVI camera begint zo rond de 100 euro en een beetje goede IP camera begint rond de €130.-

Camerabewaking de goedkoopste op internet

Waarom nu deze opdringerige kop? Ik wil hier even mee aangeven dat dit voor velen werkt. Echter een camera zuiver op prijs aanschaffen is natuurlijk niet de juiste weg maar het verklaart mede waarom we vaak slechte beelden zien.
Tevens doet het internet ook iets vreemds met ons. We missen de interactie met bijvoorbeeld een verkoper en we zijn alleen nog maar bezig om het goedkoopste product te vinden. We blijven maar vergelijken en zoeken. Ik doe dat zelf ook, dus blijkbaar lokt het internet dit bij ons uit. Zou het niet beter zijn als we het andersom deden? Eerst een systeem op prestatie en betrouwbaarheid selecteren en dan pas naar de prijs kijken.

Een camera installatie is meestal een sluitpost en moet vaak zo voordelig mogelijk. Het besef van goede beelden komt pas op het moment dat er daders herkend moeten worden.

Teveel in beeld

Dan komen we nu bij het digitaal inzoomen. Omdat de meeste camera’s als “overzicht” camera worden opgehangen, moet er ingezoomd worden om de dader te herkennen. Dit valt of staat met de kwaliteit van de beelden. Hangt er nu een kwalitatieve goede camera dan kan er een behoorlijk eind worden ingezoomd. En meer pixels is natuurlijk meer detail maar de lens is ook belangrijk. Liever een 2MP merk camera met goede lens dan een Oosters warenhuis camera met 8MP en een goedkoop objectief met daaraan gebrekkige software.

Concurrentie

Vaak worden er meerdere offertes aangevraagd bij beveiligingsbedrijven. Omdat een bedrijf graag de opdracht wil binnenhalen, zal er een zo’n scherp mogelijk prijs gemaakt worden. Om de offerte binnen te halen, moet er op kwaliteit worden ingeleverd. (het geld moet ergens vandaan komen en op arbeidsloon kan niet bezuinigd worden). Gelukkig zien we wel dat het veel beter HDCVI en IP systeem inmiddels door installateurs wordt toegepast.

Goede keuze maken bewakingscamera

In deze parkeergarage is zelfs helemaal geen camerabeeld meer. Hoe dat water erin is gekomen blijft een raadsel.

Slechte bewakingscamera beelden door (verouderde) techniek

Analoge sd tv techniek is ontwikkeld in de jaren 40. het systeem is beperkt, gevoelig voor beeldstoringen en de hoogste resolutie is te laag.

Eerst was alleen zwart/ wit beeld mogelijk, maar door er wat aan te sleutelen kon er later ook kleur worden weergegeven. Veel van deze sd bewakingscamera’s zijn nog steeds actief in Nederland. Waarom worden ze niet opgewaardeerd?

Infrarood nachtzicht vs starlight nachtzicht

De meeste ellende vindt toch ‘snachts plaats en dan willen we natuurlijk goede beelden. Om in de nacht te bewaken was er eerst het infrarode nachtzicht. (wordt nog steeds op cameras verkocht met 20 meter of meer meters nachtzicht.) Nadeel van infrarood nachtzicht is dat het een vertekend zwart wit beeld is. Kan je niks aan doen dat is gewoon het effect van infrarood nachtzicht. Beelden van infrood cameras zijn vaak onbruikbaar. Met de komst van het nieuwe Starlight is dat gelukkig een ander verhaal.

Starlight
Infrarood nacht beelden zijn niet de beste (voorbeeld links)

Digitale camerabewaking

Ten eerste maakt digitale camerbewaking het mogelijk om in hoge kwaliteit beelden met hoge resolutie op te nemen en verzenden. IP , HDCVI camera en recorders kunnen tegenwoordig makkelijk een resolutie tot 8K aan. Dat is alsof je van een loopfiets naar een formule 1 auto gaat. Ten tweede is de afkijk, het gebruik en de opname ernorm verbeterd.

(tip) kijk goed rond…en koop nou niet de eerste de beste bewakingscamera

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Houd in gedachte dat er maar een paar professionele spelers op de bewakingsmarkt zijn, zoals Dahua en Hikvision en kies vervolgens daaruit. Vergeet wel de goedkope imitaties op de Oosterse warenhuizen sites. Kies dus voor een merk set bij een erkende webshop. Ga minimaal voor 2MP rsolutie. Verder is een Starlight camera voor in de nacht tegenwoordig echt een must! Gebruik liever geen infrarood nachtzicht meer tenzij het anders niet kan.

Op prijs een bewakingscamera uitzoeken is nooit de beste methode.

slechte bewakingscamera beelden voorkomen

Slechte camera beelden door achterstallig onderhoud

Vooral bij bedrijven hangen vaak installaties al jaren. Particulieren hebben hun zaakjes vaak beter op orde.

Een bewakingscamera wordt ook vies, zeker als hij al een tijdje hangt. Het weer, stof, insecten en vuil in de lucht zorgen ervoor dat de beeldkwaliteit achteruit gaat! (De verwaarloosde camera hierboven is wel heel erg verwaarloosd) Regelmatig een beetje onderhoud is daarom een pré.

Slechte bewakingscamera beelden conclusie

Kortom, slechte beelden zijn echt niet nodig. Investeer in een professionele IP of HDCVI bewakings-installatie van bijvoorbeeld Hikvision of Dahua. Is de herkenning van mensen en details belangrijk voor u? Kies dan een merk set met minimaal 2MP camera. Wilt u in het duister ook goede beelden? kies dan voor een bewakingscamera met Starlight.

merkloze recorder

Helaas wordt de consument nog steeds verleid met mindere systemen. Voorbeeld hierboven van een merkloze, zogenaamde HD recorder. U herkent ze doordat er geen merk op staat of alleen een technische term zoals “H264” | “HCVR” of “recorder” Vraag daarom aub altijd naar een merk syteem!

(Dahua, Hikvision, Sony, Axis, Honeywell, Samsung, zijn voorbeelden van echte cctv merken.) De naam van de webshop kan nooit als officieel merk beschouwd worden. Het zijn vaak goedkope Chinese setjes met een leuke marge voor de verkoper. Maar het is uiteraard aan u.

Goede keuze maken bewakingscamera

Belangrijk is om u goed te laten adviseren. IP en HDCVI zijn allebei goede systemen maar het kan zijn dat IP beter bij u past dan HDCVI. Laat u dus nooit een cctv systeem opdringen.

artikel slechte camera beelden

Artikel in het AD

Update 14-12-2022:

In de laatste paar jaar is er heel veel veranderd zoals de komst van Starlight, intelligentie en 4K systemen. Persoonlijk vind ik dat een bewakingscamera tegenwoordig geen infrarood nachtzicht moet hebben maar minimaal starlight of darkfighter met daarnaast intelligentie.
Alleen heel veel wat verkocht wordt, heeft dit niet
Kijk en vergelijk daarom! Een goede keuze maken voor een bewakingscamera kan lastig zijn. Als u wilt kunnen wij u daarbij helpen.

HDCVI is bijvoorbeeld een van de nieuwe systemen die een ongelooflijke goede prijs/kwaliteits verhouding heeft. Dahua HDCVI is super eenvoudig te installeren en is een goed voorbeeld van de huidige vooruitgangen op cctv gebied. Denk daarbij aan kleuren nachtzicht en intelligente detectie van alleen mensen en voertuigen.

Wellicht zijn onderstaande blogs ook interessant voor u?
Het merk Dahua
Verschil HDCVI en IP
Wat is Starlight?
De beste bewakingscamera

Wilt u zelf in ons aanbod FULL HD bewakingscamera’s kijken?

Laat een reactie achter