Opname voorbeeld met Starlight

Verouderde bewakingscamera

Verouderde bewakingscamera’s.

Met bewakingscamera’s in winkels, op straat en bij bedrijven, hebben we tegenwoordig aardig de zaak in beeld en hebben zo videosurveillance geaccepteerd als een onderdeel van ons dagelijks leven.

Echter, de schokkende realiteit is dat de technologie in de meeste van onze bestaande bewakingscamera’s zo is verouderd dat de gemiddelde camera-telefoon al vele malen beter is.

Ook al is uw installatie recent geïnstalleerd, grote kans dat deze een verouderde camera heeft.

oude bewakingscamera
verschil in camera

Je kan een verouderde bewakingscamera zien als een oude bril. Pas als je een nieuwe opzet, zie je het verschil.

Camera’s, monitoren, kaartlezers en andere “vergeten” apparaten maken vaak hun tekortkomingen duidelijk wanneer ze vergeleken worden met een nieuwer model.

Maar verouderde bewakingscamera systemen worden nog steeds gebruikt.

60-jaar oude technologie

Mensen lopen tegenwoordig met een een 5 of 8 miljoen pixel camera in hun mobiele telefoon rond. De ontwikkeling is snel gegaan en we zijn gewend geraakt aan mooie plaatjes.

Daarom is het zo vreemd dat bewakingscamera’s deze ontwikkeling niet laten zien. De meeste bewakingscamera’s zijn analoog en gebouwd rond een 60-jaar oude technologie, die oorspronkelijk gemaakt is voor het produceren van televisie beelden.

Deze analoge camera’s hebben een maximale resolutie van slechts 0,4 miljoen pixels. Dat is maar een fractie van de telefooncamera’s en bedenk dat meer dan 80% van de bestaande installaties nog steeds analoog is! Sterker of vreemder nog is dat deze nog steeds geïnstalleerd worden!

Blijkt dus dat de camera’s die onze huizen, winkels en bedrijven beveiligen, acht keer minder resolutie hebben dan wat we gewoon op zak hebben!

Dit roept natuurlijk de vraag op: waarom worden er nog zoveel oude analoge systemen gebruikt? Vooral omdat er nu wel goede systemen zijn.

verouderde bewakingscamera
Deze is wel heel erg oud…

Om de vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de beveiligings-bedrijven en de resellers. Veel succesvolle beveiligings-bedrijven zijn in de afgelopen twintig jaar gebouwd op het installeren van analoge videobewakings-systemen en houden hier aan vast.

Vaak kunnen beveiligings-bedrijven ook niet anders, omdat ze zich dan uit de markt prijzen. De eindgebruiker wil natuurlijk zo voordelig mogelijk een bewakingscamera installatie hebben en hij of zij is helemaal niet bezig met de techniek erachter.

HD-videobewaking techniek moet bij de consument meer bekendheid krijgen

Als gevolg hiervan, worden vaak lagere kwaliteit camera’s geinstalleerd. Vaak blijven verouderde bewakingscamera hangen omdat men onvoldoende bewust is van de nieuwe mogelijkheden.

Het bestaande systeem is overzichtelijk, heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en heeft zich bewezen. Maar we leven nu in 2019 en gelukkig zijn er genoeg bewakingscamera’s in FULL-HD en 4K. Er is echter ook veel kaf onder het koren…

Plus er wordt helaas te weinig naar het systeem gekeken. Dit is jammer want FULL HD is voor een winkel bijvoorbeeld onontbeerlijk. Het maakt het verschil tussen de dader wel of niet herkennen. Want een systeem van 5 jaar terug kan je niet vergelijken met de kwaliteit van bijvoorbeeld HDCVI FULL HD.

En als er een keer een dader is vastgelegd, dan moet er meestal iets ingezoomd worden om hem zichtbaar te maken. Bij oude systemen komen meteen de beperking aan het licht en zo zien we vaak de bekende “slechte” bewakingsbeelden op televisie. Zie ook mijn andere blog “waarom zie ik vaak slechte bewakingscamerabeelden op tv?”

Bij FULL HD en 4K beelden kan je een behoorlijk eind inzoomen omdat de resolutie groter is. (simpel meer pixels)

Veel bestaande camera systemen hangen al jaren.

Voor thuis is analoog prima te gebruiken als u geen grote eisen stelt of bewust geen grote uitgave wilt doen. Maar er zijn nu gelukkig betere systemen. Veel betere!

IP, HDCVI en TVI zijn nu allemaal FULL HD/4k systemen met prachtig beeld. Kies daar aub voor. Let op! Goedkope IP camera’s laten vaak in resolutie wel te wensen over.

Naast het stimuleren van een omslag in het denken van traditionele beveiligings-bedrijven, moet er een onderwijsproces komen. Niet alleen voor installateurs, maar ook voor de klanten. Ze moeten niet in het duister gehouden worden. Ik zie webshops die nog vol staan met kwalitatief lage cctv producten.

Veiligheid zou toch boven financieel gewin moeten staan? Daders zouden eerder opgepakt worden. Hopelijk kan dit artikel daarbij helpen.

Heeft u een Verouderde bewakingscamera? Gelukkig kan deze makkelijk worden omgebouwd naar digitaal. De infrastructuur kan in de meeste gevallen blijven liggen. Eenmaal een FULL HD of 4K bewakingscamera door de nieuwe bril gezien, wilt u niet meer terug.

Deze blog is op 29 oktober 2019 bijgewerkt

Laat een reactie achter