Verschil PoE ePoE

Verschil bij een PoE camera ?

Verschil PoE camera ?

Wanneer u graag uw woning of winkel wilt bewaken maar blijkt dat u geen stroom of 230 volt aansluiting op de camera plek heeft, kan het daarom handig een passend camera systeem te hebben.

Dan is het bijvoorbeeld handig om de camera over de camerakabel van spanning te voorzien middels PoE of PoC. Echter er is soms wat verwarring over wat PoE nou precies inhoud, daarom gaan wij dat hier voor u uitleggen.

Wat is PoE ?

Door middel van PoE krijgt de bewakingscamera (of andere apparatuur) stroom over een standaard computer-kabel in een netwerk. Dat maakt dus het grote verschil bij een PoE camera. PoE kabel noemt men vervolgers:

  • UTP kabel
  • Cat5 of cat6 kabel
  • Twisted pair kabel
  • Netwerk kabel

Kortom… allemaal namen voor hetzelfde beestje…

Men is echter ook vaak in de veronderstelling dat PoE het enige systeem is dat een camera over de kabel kan voeden, maar er bestaan ook andere methodes. Verderop vertel ik daar graag meer over.

Wat is Power over Ethernet?

Ten eerste maakt PoE een nette camera-installatie mogelijk omdat data en stroom over slechts 1 kabel gaat. U kunt hiervoor cat5 kabel gebruiken. Hieronder een afbeelding om het wat duidelijker te maken. (PoE is echter geen powerline. Wat powerline inhoud vertel ik verderop in deze blog.)

Wat is PoE

Zoals u ziet heeft u 1 kabel met PoE die naar de IP camera loopt. Bovendien heeft geen spanning bij de kabel nodig. Ten tweede kan met PoE de camera op langere afstand worden aangesloten. Verder is het systeem plug and play.

PoE camera voorbeeld Jan wil zijn woonhuis bewaken maar wil geen grote gaten boren en heeft niet overal stoom voor zijn camera’s. Verder wil hij een betrouwbaar systeem (niet draadloos dus) daarom kiest hij voor een IP camera set.

In dit “PoE camera voorbeeld” heeft Jan voor de Dahua IP camera set gekozen waarbij de camera’s via PoE gevoed worden over de kabel. Gelukkig hoeft hij verder weinig te doen omdat hij de camera simpel met de recorder verbindt en dan feitelijk klaar is. Vervolgens wordt de bewakingscamera automatisch gevonden en heeft zijn bewakingscamera beeld.

Zoals gezegd zorgt PoE er dus voor dat al zijn camera’s netjes spanning krijgen en dat de data (beeld en eventueel geluid) gelijk mee gaan over dezelfde utp kabel.

Wat is een poweline adapter ?

PoE is geen ‘powerline’ wat nog wel eens met elkaar verward wordt. Een powerline verbinding is een data verbinding over het lichtnet en betaat meestal uit 2 losse adapters die in het stopcontact worden gestoken. Er zijn tegenwoordig ook Powerline adapters op de markt die tevens PoE hebben om de camera te voeden.
Een bewakingscamera over het stopcontact oftewel camerabewaking over 230 volt valt onder de categorie draadloze oplossingen. Wij raden het niet aan tenzij u echt niet anders kan.

Spanningspunt bij de bewakingscamera

Omdat vaak niet overal stroom aanwezig is, is het dus handig een systeem te hebben waarbij de stroom over de camera kabel gaat. Zodoende bent u niet afhankelijk van spanningspunten. Enerzijds is PoE dan erg fijn maar anderzijds is PoE niet het enige systeem dat een camera over de kabel voedt.

Alternatief PoE is PoC

Ten eerste bestaat er naast PoE ook PoC (power over coax). PoC is een nieuw systeem van Dahua zodat u ook maar 1 kabel nodig heeft. In plaats van een netwerkkabel gebruikt u nu coax.

PoC wordt bij HDCVI toegepast en voedt de camera direct vanuit de recorder over een enkele coax kabel. Op deze manier is er net zoals bij PoE slechts een enkele draad tussen de recorder en camera nodig.

PoC aansluiten

Ook bij PoC is de aansluiting beveiligd tegen kortsluiting en mis aansluiting. Dus echt plug and play.

Ten tweede bestaat er ook nog HDCVI met een combikabel zodat u ook hier geen spanningspunt bij de bewakingscamera nodig heeft. Ook hier gaan alle signalen over 1 kabel. Echter het verschil met PoC is dat er een extra 12v ader meeloopt om de camera te voeden en bij de recorder bevindt zich daarom een extra spanningsadapter.

Hoelang mag mijn bewakingscamera kabel zijn bij PoE en PoC?

Hieronder staan de kabel lengtes tussen camera en recorder:

Kabel lengtes bij cctv camera

  • Maximale kabellengte bij PoE camera is maximaal 100 meter
  • Maximale kabellengte bij PoC maximaal 400 meter
  • Maximale kabellengte bij ePoE camera is maximaal 300 meter
  • HDCVI combikabel maximaal 60 meter. (geldt voor de 12v spanning. Video kan tot 400 meter)

In het rijtje hierboven ziet u nu ook ePoE. ePoE is een nieuw systeem van Dahua en maakt eindelijk langere kabellengtes mogelijk. U heeft dan wel een ePoE camera en of ePoE recorder nodig. Tevens is een ePoE camera energie zuiniger.

Is mijn router PoE geschikt?

Wanneer is mijn router PoE ? is een veel gestelde vraag. Of een router PoE is af hangt echt af van het type router. Bovendien zijn de meeste standaard routers GEEN PoE. Dus ga er dus maar vanuit dat de router in uw netwerk geen PoE ondersteund.

Camera aansluiten op een router zonder PoE

Een camera aansluiten op een router zonder PoE is goed te doen met een PoE injector of met een PoE switch.

De PoE injector zet u weliswaar tussen uw router zonder PoE en de bewakingscamera in, maar u kunt slechts 1 PoE-camera voorzien van spanning. Vandaar dat bij meerdere PoE camera’s vaker voor een PoE switch wordt gekozen.

DAHUA PARTNER PoE adapter

Een PoE switch is leverbaar met 2, 4, 8 of meerder PoE uitgangen.

Zowel de PoE injector en de PoE switch plaats u het best in de buurt van uw router. Zowel de PoE injector als de PoE switch hebben een 230 volt aansluiting nodig.

Stroom buiten bewakingscamera

Kortom met PoE, PoC en HDCVI heeft u voor de buiten bewakingscamera geen spanning nodig. Wat is PoE? samengevat zorgt het ervoor dat u een nette installatie heeft met weinig componenten en dat is altijd goed!

Immers bij al deze drie systemen kan de buitencamera van stroom worden voorzien. Bovendien betreft het laagspanning zodat het geheel 100% veilig is. Maar grotere afstanden kunt u het best over de kabel voeden met PoE, epoE en PoC. (zie het lijstje bovenaan.)

Verschil PoE en PoC camera?

Maar is er verschil bij een PoE camera of PoC camera? Ja er is zeker verschil. Ten eerste zijn ze allemaal kwalitatief zeer goed en ten tweede ook nog eens plug and play.

Echter PoC is net zoals ePoE in staat om over langere afstanden te worden aangesloten. Bovendien is een POC systeem weer voordeliger in aanschaf dan een PoE of ePoE systeem.

EpoE is een meer krachtig PoE systeem

HDCVI met een combikabel is het meest vriendelijk. Zodoende is HDCVI met een combikabel het meest aantrekkelijk en staat ePoE er weer het meest vanaf. Nu is het ook weer niet zo dat de prijsverschillen erg groot zijn, maar ze zijn er wel.

Dahua PoE adapter
Voor grote motorzoom camera’s adviseren wij de Dahua TAM01GT01GT-75

PoE en megapixels camera

De vraag “wat is PoE” is zodoende hierboven uitgelegd. PoE is zuiver de voeding over de netwerkkabel naar de camera. Omdat het aantal megapixels iets over de resolutie van de bewakingscamera verteld, is dit niet van toepassing op de capaciteit van PoE.

Dus u kunt gewoon een 2MP, 4MP of 8MP camera gebruiken. Echter de grotere volledig bestuurbare IP camera’s oftewel PTZ camera’s gebruiken wel meer stroom. Waardoor u dus voor een PTZ camera een zwaardere PoE aansluiting nodig heeft. Bijvoorbeeld de Dahua PT1200 PoE adapter.

de (PoE) bewakingscamera over het stroomnet

Als allerlaatste is er ook nog de bewakingscamera over het stroomnet, oftewel powerlan over 230V. Met dit systeem worden (PoE) camera’s draadloos over het stroomnet verbonden met de recorder. Er hoeven dan geen kabels te worden getrokken omdat de camera via het stroomnet verbinding maakt. Echter net zoals bij ‘wifi’, is het in de praktijk niet 100% betrouwbaar. Ten alle tijden is een kabel altijd de beste oplossing.

Wellicht heeft u ten slotte toch nog vragen over deze “verschil bij een PoE camera” blog? of misschien wel over PoE, epoE, PoC, HDCVI ?

Wanneer u ons wilt contacten, kunt u dat via de onderstande knop doen

Maar misschien vindt u dit ook interessant ?
De beste bewakingscamera, welke is dat?
Het geheim van de ideale camera set.
De beste winkel videobewaking

tags; Wat is PoE, Verschil bij een PoE camera, verschil PoE PoC, Verschil PoE en ePoE, Verschil ePoE en PoC, PoC informatie, PoE info, ePoE info, wanneer gebruik ik PoE?

Laat een reactie achter

Winkelwagen